Bakım
Onarım
Merkezi
Yamaç paraşütü sporunda uçuş güvenliğini etkileyen en önemli başlıklardan biri de ekipmanın uçuşa uygunluğudur.
Kanadın test değerlerine uygun bir güvenlik sunması için uygun koşullarda kullanılması, depolanması ve en önemlisi bakımlarının üretici firmaların tavsiyesi doğrultusunda yapılması gerekir.
Üretici firmaların da yetkilendirdiği bakım onarım merkezimizde ekipmanlarınızın tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir, düzenli bakımların yanı sıra yaşanan kazalar sonucu oluşan hasarların onarımını yaptırabilirsiniz.
Ekipmanınızın güvenli uçuşa uygun olması için hangi bakımlara ihtiyacı olduğu konusunda uzmanlarımızdan yönlendirme talep edebilirsiniz.
Temel Bakım - 1.750 TL
-
Kumaş Geçirgenlik Testi
-
Optik Kontrol
-
Kumaş Dayanıklılık Testi
-
İç Temizlik
Genel Bakım - 4.500 TL / 5.000 TL
-
Kumaş Geçirgenlik Testi
-
Optik Kontrol
-
Kumaş Dayanıklılık Testi
-
İç Temizlik
-
İp Uzunluk Ölçümü ve Trim Ayarı
Yedek Paraşüt Katlama
-
Single Kubbe Yedek P. - 1.500 TL
-
Single Kare Yedek P. - 1.750 TL
-
Kontrollü Yedek P. - 2.500 TL
-
Tandem Yedek P. - 1.750 TL / 2.000 TL
1
Optik Kontrol - 750 TL
Kanadınız özel olarak dizayn edilmiş askı sisteminde hücre ağızları aşağı gelecek şekilde askıya alınır. Aydınlatma ile alt ve üst kumaşın yanı sıra sel duvarları ve çapraz bantlar da kontrol edilirken kanadın içinde biriken yabancı maddeler de hücre ağızlarından aşağı doğru dökülerek iç temizlik yapılır ve raporlanır.
Kumaş kontrolleri tamamlandıktan sonra askı iplerinin hepsi taşıyıcı kolon kısmından kanada bağlanan luplara kadar tek tek kontrol edilir. Kaplamalı iplerde sıyrılma, içten kırılma, kaplamasız iplerde tülerme gibi deformasyonlar tespit edilir ve raporlanır.
2
Geçirgenlik Testi - 1.000 TL
Kanadın güvenli uçuşuna uygunluğunu tespit etmemizi sağlayan en önemli kontrollerden biri kumaş geçirgenliğidir. Üst kumaşın hücre ağzından 25-30cm mesafe kadar iç kısmından ve 5 farklı noktadan yapılan ölçümler ile hava geçirgenliği belirlenir.
Bakım onarım merkezimizde bu test için HELLO markası tarafından özel olarak üretilen Porozit N2 cihazı kullanılır ve ölçüm sonuçları raporlanır.
Diğer yapılan kontroller sonrası tespit edilen deformasyonlar ve uygunsuzlukların uygun müdahale sonucu düzeltilmesi mümkün iken geçirgenlik testinden yeterli değeri alamayan kanatlar direkt uçuşa uygun değildir şeklinde sınıflandırılır ve raporlanır.
3
Kumaş Dayanıklılık Testi - 250 TL
Kanatların 2 yılda bir yapılması tavsiye edilen kontrollerinden biri de kumaş dayanıklılık testidir. Ripstoplardan biri ortasından noktasal olarak delinerek 600-800gr yük uygulanır ve kumaşın yırtılma dayanıklılığı test edilir.
Deniz üzeri uçuş yapılan ve iniş alanı olarak kumsal kullanılan bölgelerde bu kontrolün her yıl yapılması, geçirgenlik testinde belirli bir seviyenin altında değerler ölçüldüğünde de tekrar edilmesi gerekir.
4
İp Uzunluk Ölçümü ve Trim Ayarı - 2.750 TL
İp uzunlukları ölçümü, tüm askı iplerinin özel bir ölçüm tezgahı üzerinde kolona bağlantı noktalarından alt kumaşta yer alan luplara kadar tek tek lazer metre ile ölçülmesi ve bu ölçüm sonuçlarının üretici firmadan tedarik edilen nominal değerler ile karşılaştırılması işlemidir.
Trim ayarı ise ölçülen değerler ile nominal değerler arasındaki farkın toleransların içinde kalıp kalmadığının tespitini yapma, eğer değil ise bu toleransın içine girecek şekilde ip boylarının ayarlanması işlemidir.
Kanat uçuşa başladıktan sonra ilk 40 saat sonunda uygulanmalı, özel bir durum olmadıkça her 2 yıl ya da 100 saatte bir tekrar edilmelidir.
5
İp Dayanıklılık Testi - 2.500 TL
Üretici firma tarafından belirlenen ana iplerin belirli periyotlarda yük uygulanarak koparılması ve bu kopma anının hangi yükte olduğunun ölçülmesi işlemidir.
Ölçüm sonucu ipin taşıma kapasitesi limitleri içinde ise test başarılıdır
